Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Kysymys ja vastaus: 8. Paetkaa Baabelista! (6.8.2015)

KYSYMYS: Mitä tarkoittaa meidän tilanteessamme tämä Raamatun sana: Paetkaa Baabelista, ettette tulisi osallisiksi sen synteihin?

VASTAUS: Raamatun läpi kulkee kuvaus Jumalan kaupungin ja Baabelin tornin välisestä taistelusta. Se alkaa siitä, kun ihmiskunta päättää rakentaa oman nimensä kunniaksi taivaaseen asti ulottuvan tornin (1. Moos. 11). Jumala aiotaan erottaa virastaan ja hänen nimeltään aiotaan riistää kunnia. Ihmiskunta pystyy mielestään rakentamaan oman humanistisen kulttuurinsa ilman "työhypoteesia jumala". Joka muuta väittää, sille jaetaan huuhaa-palkinto.

Muistamme, miten tuo projekti kaatui kielten sekoitukseen. Siitä lähtien on Jumalan kansa joutunut elämään erilaisten Baabelin tornien varjossa ja sen sotajoukkojen piirittämänä. Näin Pietarikin näki oman aikansa kristikunnan tilanteen, sillä hänhän nimitti Roomaa Babyloniksi: "Teille lähettää tervehdyksen Babylonissa oleva seurakunta, valittu niin kuin tekin" (1. Piet. 5:13). (Baabel ja Babylon viittaavat näet samaan paikkaan.)

Pahinta Jumalan kansan historiassa ovat olleet ne ajat, kun Jumalan kaupunki (Jerusalem, Siion), on muuttunut Baabelia pahemmaksi epäjumalien palvontapaikaksi. Juuri niin tapahtui esimerkiksi Jeremian aikana. Jerusalemin piirityksen kestäessä Jeremia kehottikin kansaansa lähtemään pakoon ja siirtymään babylonialaisten puolelle. Eikä Jeesustakaan Babylonissa ristiinnaulittu, vaan Jerusalemissa.

Sama luopumus tulee toistumaan vielä kerran aikojen lopussa. Johannes kertoo: "Minä näin naisen, joka istui helakanpunaisen pedon selässä… ja kädessään hän piti kultaista maljaa, joka oli täynnä hänen haureutensa iljetystä ja saastaa. Hänen otsassaan oli nimi, jolla on salainen merkitys: Suuri Babylon, maailman porttojen ja iljetysten äiti.' Minä näin, että nainen oli juopunut… Jeesuksen todistajien verestä" (Ilm. 17:3-6). Tässä on kuva perverssillä seksuaalisuudella kyllästetystä lopun ajan kulttuurista, joka vainoaa Jumalan lapsia.

Eikä vain kulttuurista, vaan myös kirkosta. Ennen Jeesuksen paluuta käy niin, että suurin osa kristikuntaakin siirtyy Baabelin kannattajaksi. Miten Jumalan lasten on siinä tilanteessa toimittava? Ilmestyskirja vastaa samalla tavalla kuin VT:n profeetat: "Lähtekää pois, jättäkää hänet, te, jotka olette minun kansaani, ettette joutuisi ottamaan osaa hänen synteihinsä" (18:4).

Moni uskova on asettanut homosuhteiden siunaamisen siksi rajaksi, josta lähtien hän katsoo jonkin kirkkokunnan siirtyneen Baabelin porton kannattajaksi. Joku toinen on päättänyt odottaa siihen asti, kun tunnustuspykälää muutetaan, eikä Raamattu saa enää teoriassakaan olla ko. kirkon opin ja elämän ylin ohje. Mielestäni me emme saa hallita toistemme omaatuntoa tässä asiassa.

Joka päättää erota kirkosta, sen pitää kuitenkin etsiä itselleen jo valmiiksi jokin muu jumalapalvelusyhteisö tai seurakunta, jossa hän ja hänen lapsensa voivat saada oikeaa opetusta. Ei kirkosta eroamisen suinkaan tarvitse tarkoittaa luterilaisuudesta eroamista. Ilman uskovien yhteyttä ja armonvälineiden osallisuutta uskossa pysyminen on joka tapauksessa pitkän päälle mahdotonta.

(Tämä juttu on julkaistu aikaisemmin erään kristillisen lehden kysymys ja vastaus palstalla.)


Edelliset