Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Kysymys ja vastaus: 4. Miten eri rodut ovat syntyneet Raamatun mukaan? (15.6.2015)

KYSYMYS: Kysymykseni koskee elämän alkua. Miten on mahdollista, että Adamista ja Eevasta ovat syntyneet sekä tumma- että valkoihoiset ihmiset? Ei Nooan suvustakaan ole voinut erirotuisia syntyä. Täytyykö uskoa Jumalan ihmeeseen tässäkin kysymyksessä? Osmo Tiililä antaa ymmärtää kirjoissaan, että muitakin kansoja oli olemassa kuin Adamin perilliset.

VASTAUS: Raamatun mukaan koko ihmissuku on peräisin ensimmäisestä ihmisparista, Adamista ja Eevasta. Kymmenen sukupolvea myöhemmin tuli vedenpaisumus, josta pelastui vain Nooan perhe: mies, vaimo, kolme poikaa ja miniät. Kaikki maailman ihmiset ovat siis polveutuneet näistä kolmesta perheestä. Näin Raamattu todellakin opettaa.

Vastauksen loppuosaan olen tarvinnut biologi-ystäväni apua. Totta on, että Tiililän mukaan ihmisiä kehittyi ehkä moneenkin paikkaan tänne maan päälle. Nykyisin geenitutkijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että kaikilla maailman ihmisillä on yksi ja sama afrikkalainen esiäiti. Sen näkee kuulemma selvästi meidän geeniperimästämme.

Raamattu ei puhu mitään roduista, vaan kansakunnista ja heimoista. Ihon väri sinänsä ei ole Raamatun kirjoittajia kiinnostanut. Eri "rotujen" väliset erot saattavat meistä tuntua suurilta, mutta itse asiassa ne ovat valtaosin kulttuurillisia. Kahden eri "rotuun" kuuluvan ihmisen geneettinen ero on suurimmillaankin vain 0,2 prosentin luokkaa.

Ihon, silmien ja tukan värin määrää melaniini-nimisen pigmenttiaineen määrä solussa. Solussa on itsessään "tehdas", joka erittää tuota aihetta. Jos melaniinia kehittyy paljon, tulee ihosta tumma, jos vähän, tulee siitä vaalea. Erilaisia yhdistelmiä ja välimuotoja on lukemattomia. Iho on siis kaikilla ihmisillä samanlainen, vain väriaineen määrä vaihtelee. On vahinko, että ihmiskuntaa on alettu luokitella noin mitättömän seikan perusteella.

Ihmiskunnan geeniperimä köyhtyy koko ajan. Ensimmäisten ihmisten, Adamin ja Eevan, geeneissä oli piilevänä monenlaisia mahdollisuuksia, mukaan lukien ihon eri väriyhdistelmät. Syntiinlankeemuksessa lähtivät kuitenkin liikkeelle myös mutaatiot, jotka ovat sen jälkeen huonontaneet perimäämme. Kun jokin mahdollisuus menetetään, ei sitä saada enää takaisin. Jalostettua koiraa ei voi koskaan enää palauttaa sudeksi. Mutta Nooan perheellä kymmenen sukupolvea Adamin jälkeen oli taatusti geeneissään paljon enemmän eri mahdollisuuksia kuin meillä nykyisin.

Kun ihmiskunta Baabelin tornin jälkeen hajaantui ympäri maailmaa, ja pieni populaatio hankki jälkeläisiä keskenään, alkoi perimä eriytyä. Jos Nooan perhe oli väriltään ruskea, mutta heillä oli piilevänä runsaan ja niukan melaniinin erityksen geenit, ei tummemman ja vaaleamman populaation syntymiseen ole välttämättä tarvittu hirvittävän pitkää aikaa. Näin minä biologi-ystäväni selityksen ymmärsin.

(Juttu on ilmestynyt aikaisemmin erään kristillisen lehden kysymys ja vastaus -palstalla.)


Edelliset