Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Kysymys ja vastaus: 2. Kuka on uudestisyntynyt? (29.5.2015)

KYSYMYS: Olen kuunnellut ja katsellut kristillisiä ohjelmia radiosta ja TV:stä sekä lukenut hengellisiä lehtiä. Kaikissa korostetaan uudestisyntymistä niin, ettei kukaan pääse taivaaseen ilman sitä. Minulla ei ole mitään taivaskokemuksia. Hartain rukoukseni on vain: "Rakas Jeesus, ole minulle syntiselle armollinen. Ota minut tällaisena kuin olen!" Koetan luottaa Jeesuksen lupaukseen: "Joka minun tyköni tulee, sitä en heitä ulos", ja: "Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut." Kuuluvatko nämä lupaukset vain uudestisyntyneelle? Nimimerkki "Armoa anova vanhus".

VASTAUS: Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu (Mk. 6:16). Tämä on lyhykäisyydessään Raamatun oppi pelastumisesta. Uskotko sinä, ystäväni, Jeesukseen ja onko sinut kastettu? Jos vastaat näihin kahteen kysymykseen myöntävästi, niin sinä pelastut. Kaikki Raamatun lupaukset kuuluvat sinulle, ja Pyhä Henki asuu jo sydämessäsi.

Liian moni kristitty elää ahdistuneena ja epävarmana vuodesta, jopa vuosikymmenestä toiseen, etsien pelastusvarmuutta omasta sisimmästään ja kulloinkin muodissa olevista kokemuksista. Onko minulla varmasti uudestisyntymisen päivämäärä tiedossa? Onko taivaskokemuksia? Olenko saanut Pyhän Hengen? Olenko Hengellä täytetty? Puhunko kielillä? Olenko parantunut/ eheytynyt? Olenko kaatunut kaatamiskokouksissa, nauranut nauruherätyksen mukana? Olen kohdannut vapaissa suunnissa, mutta myös meidän viidesläisissä piireissämme sellaista raudankovaa kokemuksen orjuutta, että siitä on Jumalan lapsen ilo ja lepo kaukana.

Mikä tässä kaikessa sitten on vikana? Se että katseen suunta on aivan väärä. Katse suuntautuu omaan itseen sen sijaan että se suuntautuisi pois omasta itsestä, johonkin varmaan ja luotettavaan. Toisin sanoen Jeesukseen ja sinne, missä hän on luvannut olla löydettävissä - armonvälineisiin. (Niitähän on kolme: Raamattu, kaste ja ehtoollinen.) Pyhä Henki käyttää nimenomaan näitä kolmea välinettä luodessaan uskoa ihmissydämeen. Niihin meidän siis pitäisi keskittyä.

Rakas "Armoa anova vanhus", joka edellä olevan kysymyksen esitit! Eikö itse kolmiyhteinen Jumala ole piirtänyt ristinmerkkiä sinun rintaasi kasteesi päivänä? Eikö hän silloin vakuuttanut: Sinä olet minun! (Jes.43:1). Montako kertaa Jeesus on antanut sinulle ruumiinsa ja verensä ehtoollisessa? Ei hän leikkiä laskenut sanoessaan juuri sinun kohdallasi: "Tämä on minun ruumiini ja vereni, sinun puolestasi annettu ja vuodatettu." Monestiko olet itse lukenut Raamatusta tai kuullut toisten julistavan, että syntisi ovat anteeksiannetut? Herra itse oli silloin äänessä ja toivoi, että uskoisit häntä, etkä yhtään epäilisi.

Joka uskoo ja on kastettu, hän on uudestisyntynyt ja hänellä on Pyhä Henki, kokipa hän sydämessään hyviä tai pahoja tunteita. Eihän usko ole mitään muuta kuin sitä, että tulet Jeesuksen luo syntisi tai hätäsi kanssa. Kun pyydät häneltä, että hän "olisi sinulle syntiselle armollinen", se osoittaa, että sinä jo uskot häneen.

Kristillisessä mediassa on paljon muutakin kuin luterilaista opetusta. Sellaisten herkkien uskovaisten kuin sinun olisi parasta keskittyä niihin ohjelmiin/ lehtiin, joissa laki ja evankeliumi on oikealla tavalla erotettu toisistaan. Miksi katsoisit ja kuuntelisit sellaisia ohjelmia, jotka vain ahdistavat sinua ja vievät sinulta Jumalan lapsen rauhan ja levon?

Mutta oikeita armonvälineitä sinun ei pidä laiminlyödä. Toisin sanoen Raamattua, ehtoollista, puhdasta evankeliumin saarnaa jumalanpalveluksessa, raamattupiiriä, vanhoja hyviä hartauskirjoja ja virsikirjaa. Kun niissä kiinni riiput, saat kuolla rauhassa käsi Jeesuksen kädessä ja pääset perille taivaan kotiin.

(Juttu on ilmestynyt aikaisemmin erään kristillisen lehden kysymys ja vastaus -palstalla.)


Edelliset