Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Kysymys ja vastaus: 1. Mistä tunnistan Jumalan puheen? (22.5.2015)

KYSYMYS: Mistä tunnistan Jumalan puheen? Kun kuuntelen eri puhujia, tai kun mietin onko mieleeni rukouksessa tullut asia minusta vai Jumalasta, niin mikä on se periaate, millä asia ratkaistaan?

VASTAUS: Yhdellä lauseella kysymykseen voisi vastata näin: Jumala puhuu Raamatussa, eikä hän koskaan sano mitään Raamatun vastaista. Kun siis kuuntelet jotain saarnaa tai raamattutuntia, niin tarvitset Raamatun tuntemusta voidaksesi arvostella sitä oikein. Jos saarnamies kumoaa jonkin Raamatun kohdan, hän ei puhu Jumalan, vaan tämän vastustajan suulla. Ja jos tiedät jostakusta julistajasta jo edeltä käsin, että hän on liberaaliteologi eikä pidä Raamattua historiallisesti totena, niin miksi lainkaan menisit häntä kuuntelemaan?

Mistä sitten tiedät, onko rukouksessa mieleesi noussut asia Jumalan tahdon vai vain oman tahtosi mukainen? Mistä tiedät, tuleeko jokin sinulle kohdistettu "profetia" tai "tiedon sana" Jumalalta vai "profeetan" omasta mielikuvituksesta? Kysy ihan ensiksi itseltäsi, onko tuo ajatus tai profetia Raamatun muun ilmoituksen mukainen. Pyhä Henki ei ikinä neuvo sinua vaihtamaan aviopuolisoa, siitä voit olla aivan varma. Hän ei ohjaa ketään avoliittoon, homoliittoon, aborttiin jne. Sanalla sanoen, Jumala ei puhu ristiin itsensä kanssa.

Toisena nyrkkisääntönä antaisin sellaisen ohjeen, ettei elämänsä suuria ratkaisuja kannata perustaa rukoushetkessä saatuihin tuntemuksiin tai yksityisiin profetioihin. Niistä pitää mennä keskustelemaan paimenen tai sielunhoitajan kanssa. On näet olemassa sellainenkin asia kuin ulkonainen kutsu (vocatio externa). Herra ei kutsu sinua esim. lähetystyöhön pelkästään oman sisäisen kutsusi perusteella, vaan siihen tarvitaan myös jonkin lähetysjärjestön/ seurakunnan kutsu (Apt. 13:1-). Jumalan valtakunta ei nimittäin ole mikään yksityisbisnes, se on yhteisyritys. Eikä Herra kehota sinua menemään jonkun tietyn ihmisen kanssa naimisiin, jollei hän anna tuolle toisellekin samaa "kutsua". Näin ulkonainen kutsu voi vahvistaa tai kumota sisäisen kutsun.

Lähimmäisen hätä jo sinänsä on sinulle Herran kutsu toimintaan. Se että tuet lähetystyötä ja autat avun tarpeessa olevia lähimmäisiäsi, on ihan varmasti Jumalan tahto sinun kohdallasi. Siihen ei mitään erityistä johdatusta tarvita.

Vielä kerran: ota Raamattu käteesi ja lue sitä säännöllisesti, joka päivä. Ja ymmärtääksesi sen suuria linjoja oikein, ota käteesi myös Katekismus ja tutki sitäkin ahkerasti. Samalla voit rukoilla: Johdata minua totuutesi tiellä ja opeta minua, sillä sinä olet minun pelastukseni Jumala (Ps. 25:5).

(Juttu on ilmestynyt aikaisemmin erään kristillisen lehden kysymys ja vastaus -palstalla.)


Edelliset