Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Kiltin jumalan kuolema: 4. Rakkauden Jumala ja helvetti? (15.5.2015)

Tällä kertaa pohdimme sitä, miten rakastava Jumala ja ikuinen helvetti sopivat yhteen. Voiko Jumalan hyvyyteen kuulua myös sellainen pyhyys, joka vaatii häntä rankaisemaan pahuuden näin ankarasti? Tuomari, joka ei tuomitse pahantekijää, on huono tuomari. Jumala, joka katsoo pahuutta läpi sormiensa, ei voi olla hyvä Jumala. Jos kaikki pääsevät taivaaseen, on pahan tuomio peruttu. Läheskään kaikki pahuushan ei saa palkkaansa täällä maan päällä. Moni massamurhaaja livahtaa rangaistuksesta kuin koira veräjästä. Samoin se ihminen, joka sinua vastaan rikkoi.

Mutta että ikuinen helvetti - eikö nyt vähempikin riittäisi? Jeesuksen sanoma on kuitenkin selvä: vähempi ei riitä. Ihmisellä on vain kaksi vaihtoehtoa kuoleman jälkeen, ja molemmat jatkuvat ikuisesti. Kadotukseen vievä tie on leveä, ja sinne kulkee valtaosa ihmiskuntaa. Tätä Jeesuksen opetusta emme voi äänestää kumoon edes kirkolliskokouksen enemmistöpäätöksellä.

Ja sitten vielä toinen ongelma: jos helvetti kerran on olemassa, saako sillä "pelotella" ihmisiä? Vai olisiko parempi houkutella heitä uskon tielle kertomalla vain Jumalan rakkaudesta? Eikö kadotuksesta puhuminen vahvista sitä postmodernistien väitettä, että väkivalta on uskontojen ydinsanomaa?

Niin mutta - eihän kukaan pidä vääränlaisena pelotteluna sitäkään, jos lääkäri kertoo potilaalleen totuuden tämän terveydentilasta. Odotamme, että hän varoittaa meitä vääristä elämäntavoista ja neuvoo, miten sitä pitää muuttaa. Ei siis voi olla väärää pelottelua, jos kristitty varoittaa lähimmäisiään iankaikkisesta katastrofista!

Kristinuskon sanoma on oikeastaan yhtä ainoata skandaalia (kreikaksi skandalon = pahennus.) Jumalan rangaistuksen julistaminen loukkaa ihmisiä, mutta niin tekee myös ristin evankeliumi. Jos pahennuksista luovutaan, menee sanoma niiden mukana. Emme saa poistaa kristinukosta sen loukkauskiviä, vaan meidän on päinvastoin julistettava niitä. Silloin Herra itse sitoutuu Sanaansa ja kantaa vastuun seurauksista.

Koska helvetti on olemassa, voimme ymmärtää, miksi Jumalan täytyy lähettää kansojen ja yksityisten elämään ajallisia kärsimyksiä: ne ovat hänen kutsuaan parannukseen. Onhan toki parempi kärsiä vähän aikaa täällä kuin ikuisesti ajan rajan tuolla puolen. Tsunamiin hukkuminen on paljon parempi vaihtoehto kuin helvettiin hukkuminen.

Jumala itse teki helvetin eristääkseen pahan hyvästä iankaikkisesti (Mt. 25:41). Sama Jumala lähetti kuitenkin Poikansa kärsimään kaikkien meidän helvettiin tuomittujen ihmisparkojen rangaistuksen. Ihmiskunnan ehdottomasti kauhein katastrofi on se, ettei tämä Jumalan suuri pelastusoperaatio useimmille meistä kelpaa.

(Ilmestynyt Uusi Tie lehden kolumnina vuonna 2014)


Edelliset