Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Kiltin jumalan kuolema: 3. Vihaako Jumala jotakuta? (7.5.2015)

Ei kai Jumala voi vihata ihmisiä, kysyi raamattupiiriläinen taannoin silmät pyöreinä hämmästyksestä. Vastasin kysymyksellä: "Tekeekö tuomari väärin vihatessaan pahaa ja rangaistessaan siitä? Mitä ajattelisit tuomarista, jonka ei tuntisi vihan tunteita lapsen kiduttajaa kohtaan?"

Jumalan vihasta on tullut meidän aikanamme tabu, jota vältellään herätyskristillisissäkin piireissä. Silti viha on ainoa oikea reaktio vääryyteen. Olisiko Jumala vanhurskas, jollei hän vihastuisi nähdessään, miten viatonta sorretaan? Jumala, joka ei vihaa pahaa eikä rankaise sitä, ei ole hyvä jumala.

J.I. Packer kutsuu Jumalan vihan kieltävää teologiaa "joulupukkiteologiaksi". Tällainen teologia syntyi Saksassa 1800-luvulla, mutta vähitellen sen on omaksunut koko protestanttinen kristikunta. Joulupukkiteologian mukaan ei ole väliä sillä, uskotko Jumalaan vai et, totteletko hänen käskyjään vai et - hän jakelee sinulle siunauksiaan yhtä kaikki.

Raamatussa on kuitenkin yhtä paljon viittauksia Jumalan vihaan kuin hänen rakkauteensakin. Nouse, Herra, vihassasi… Hänen vihansa syttyy äkisti, sanovat psalmit, ja UT jatkaa: Joka ei tottele Poikaa, se ei pääse näkemään elämää, vaan Jumalan viha pysyy hänen yllään. (Joh. 3:36.)

Meidän aikanamme saatetaan enintään sanoa, että Jumala vihaa syntiä, mutta ei syntistä. Raamattu ei kuitenkaan tunne tällaista eroa. Kuvauksia siitä, miten Jumala vihastuu ja rankaisee sekä yksityistä ihmisiä että kansakuntia, löytyy Raamatun sivuilta paljon. Jumalan tuomio kohtasi Adamia, Nooan sukukuntaa, Egyptiä ja sen faaraota, mutta myös Israelia. Tuomionsa Herra toteutti luonnonkatastrofien tai vihollisen sotajoukkojen kautta. Myös Jumalan ihmiset kuten Mooses, Elia ja Pietari joutuivat osallistumaan hänen tuomiotoimiinsa. Mooses nosti sauvan, ja meri hukutti faaraon. Elia rukoili kuivuuden tuloa. Pietari luki Ananiakselle ja Safiiralle heidän kuolemantuomionsa.

Mutta loppuiko Jumalan viha Jeesuksen kuolemaan? Ei, sillä apostolitkin jatkavat siitä puhumista. Paavalin mukaan Jumalan viha ilmestyy nytkin taivaasta, ja Herra hylkää ne, jotka ovat ensin hylänneet hänet (Room. 1). Pietari viittaa vedenpaisumukseen ja varoittaa, että pahempaa on tulossa. Ilmestyskirja kertoo Jumalan vihan maljoista, jotka kaadetaan hänestä luopuneen maailman ylle.

Kun oppi Jumalan vihasta on kadonnut, on samalla kadonnut myös taju synnin kauhistavuudesta. Kun huonot uutiset Jumalan vihasta on mitätöity, on samalla mitätöity se maailman paras uutinen, että Jeesus sovitti Jumalan vihan ja vapahti meidät sen alta.

Iankaikkinen kadotus on Jumalan vihan viimeinen ilmaus, jota Jeesuksen kuolema ei tee tyhjäksi. Jumala on kuitenkin hidas vihaan, hän on uskomattoman pitkämielinen ja kärsivällinen. Hän viivyttää vihansa päivää, että mahdollisimman moni tekisi parannuksen ja pelastuisi sen alta. Niin hän teki ennen vedenpaisumusta ja niin hän tekee nytkin, ennen Jeesuksen paluuta.

(Ilmestynyt Uusi Tie lehden kolumnina vuonna 2014)


Edelliset