Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Ristintien poskesta: 3. Pilatus (21.3.2015)

Oli aikainen aamu, kun Jeesusta kuljetettiin köydestä vetämällä roomalaisen maaherran eteen. Vain tällä oli oikeus kuolemantuomion julistamiseen, mutta syytösten pitikin sitten olla sellaisia, jotka roomalainenkin ymmärtäisi. Väärät profeetat ja jumalanpojat eivät tässä tuomioistuimessa kelpaisi. Siksi Jeesusta syytettiin maaherran edessä kapinasta Rooman keisaria vastaan. Pilatukselle esitettiin räikeitä valheita: että Jeesus muka olisi kieltänyt maksamasta veroa keisarille ja hautonut vallankumousta.

Tiedämme Pilatuksesta historiallisten lähteiden perusteella, että hän toimi Juudean maaherrana vuosina 26-36 jKr. Monta kertaa hän joutui napit vastakkain uskonnollisten juutalaisten kanssa. Kaiken kapinaan viittaavan hän tukahdutti kovalla kädellä. Ja nyt seisoi Jeesus Rooman maaherran edessä tyynenä ja arvokkaana, joskin maalaisen vaatteissa ja silmä mustana. Hänen vähäpuheinen olemuksensa teki maaherraan lähtemättömän vaikutuksen. Kohtaaminen muutti tämän elämän - mutta mihin suuntaan?

Pilatus oli mielestään suurikin herra, mutta ihmisenä hän oli heikko. Hän pelkäsi raporttia, jonka juutalaiset saattaisivat lähettää vainoharhaiselle keisari Tiberiukselle, eikä uskaltanut toimia vakaumuksensa mukaan. Missään tapauksessa maaherra ei aikonut ottaa sitä riskiä, että hänen väitettäisiin asettuneen jonkun kapinoivan galilealaisen puolelle.

Tässä oikeudenkäynnissä tuomari avasi suunsa kolme kertaa. Joka kerran hän julisti vapauttavan tuomion: Syytön. Syytön rikokseen. Syytön kuolemaan. Pilatus sanoi totuuden: hänen edessään seisoo ensimmäinen ja ainoa ihminen, joka on täysin syytön kaikkiin synteihin ja rikoksiin. Koska kuolema on synnin palkka, ei Jeesuksen olisi tarvinnut kuolla ollenkaan, jollei olisi suostunut kuolemaan meidän kuolemaamme. Sinun ja minun.

Ylipapit kuitenkin tajusivat Pilatuksen epävarmuuden ja käyttivät sitä hyväkseen. He päättelivät, että maaherraan voi vielä vaikuttaa, jos huutaa tarpeeksi kovaa. "Minä päästän hänet vapaaksi", lupasi Pilatus kolme kertaa, eikä kuitenkaan päästänyt. Sen sijaan hän tuomitsi kansanjoukon vaatimuksen täytettäväksi. Jeesus tuomittiin "huutoäänestyksellä" kuolemaan. Sen sana voitti, joka jaksoi huutaa kovimmalla äänellä. Mikä oikeuslaitoksen irvikuva!

Kahdentuhannen vuoden ajan on kaikissa maailman kirkoissa luettu uskontunnustusta, jossa sanotaan: "kärsi Pontius Pilatuksen aikana". Mies, joka ajatteli mainettaan, menetti sen perusteellisesti ja ikuisiksi ajoiksi. Aina kun ihmiset kuulevat nimen "Pilatus", he muistavat hänen julistamansa väärän tuomion - ja historia halveksii pelkureita. Myös ihailtu roomalainen oikeus (ius romana) tuli liitetyksi maailman suurimman oikeusmurhan yhteyteen. Ei, ihminen ei voita mitään sillä, että hän tinkii totuudesta varjellakseen omaa mainettaan ja nahkaansa. Paljon enemmän voittaa se, joka suostuu kärsimään totuuden tähden. Suostutko sinä siihen?

Pilatus tuomitsi kuolemaan miehen, jonka oli ensin julistanut syyttömäksi. Hän ei ollut vapaa. Hän oli oman asemansa ja yleisen mielipiteen vanki. Jeesus sen sijaan oli vapaa, koska hän toimi aina omantuntonsa mukaan. Maalaisrabbin katseesta maaherra näki, ettei tämä ollut koskaan tehnyt kompromissia säästääkseen omaa nahkaansa. Hämmästyksekseen Pilatus myös tajusi, ettei hänen edessään seisova mies pelännyt sen enempää kuin vihannutkaan häntä. Pilatuksella oli koko loppuelämä aikaa koettaa karkottaa mielestään sitä katsetta.

Kaikkien ihmisten elämään tulee joskus H-hetki, jolloin he joutuvat valitsemaan totuuden ja kärsimyksen väliltä. Pilatus teki väärän ratkaisun, koska luuli voivansa säilyttää sen avulla asemansa. Silti hän joutui muutaman vuoden kuluttua Tiberiuksen epäsuosioon ja menetti virkansa.

Jeesus alistui vääryyteen itseään puolustamatta, vaikka tiesi totuuden olevan puolellaan. Sinäkin saat olla varma siitä, että Jumala antaa totuuden tulla julki ja oikeuden voittaa siinä asiassa, missä sinulle on tehty vääryyttä. Ystäväni, kun sinä katsot Pilatuksen edessä seisovaa Jeesusta, voitko olla iloitsematta siitä, että sinulla on tuollainen Vapahtaja!

(Muunnellen koko perheen hartauskirjasta Jää luoksemme.)


Edelliset