Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Ristintien poskessa: 2. Juudas (14.3.2015)

Kenen päätös se oli, että Juudas meni myymään Rabbinsa tämän vihollisille? Juudaksen, Saatanan vai Jumalan? Raamatun mukaan Jumala itse järjesteli asiat siihen malliin, että hänen Poikansa tapettaisiin pääsiäisenä. Juuri sinä hetkenä, jolloin uhrilampaat piti uhrattaman temppelissä. Kavallus oli kirjoitusten täyttymys, ja silti kavaltaja kantoi vastuun teostaan: häntä ei oltu determinoitu sitä tekemään. Juudas antautui vapaehtoisesti Saatanan vietäväksi. Hänen historiastaan näemme, että sama asia voi olla sekä Jumalan tahto että pahojen ihmisten ja jopa Paholaisen tahto.

Juudas toteutti Jumalan suunnitelmaa, mutta vain hänen vasemman kätensä kautta. Jumala ykkössuunnitelma on se, että hän voisi tehdä oikean kätensä työtä jokaisen ihmisen kautta. Mutta sekin, joka siirtyy Jeesuksen ystävien joukosta hänen vihamiestensä leiriin, joutuu tekemään hänen "vierasta työtään ", kuten Luther on sanonut. Jumala toteuttaa maailmansuunnitelmiaan molempien käsiensä kautta.

Juudaksella oli varmaan jokin kauhea rahantarve. Ehkä hänen vanhempansa, sisaruksensa, vaimonsa tai lapsensa tarvitsivat kipeästi rahallista apua. Jos asia oli sillä tavalla, niin Juudaksen olisi pitänyt mennä Rabbinsa luo apua pyytämään. Valitettavasti hän kuitenkin valitsi toisen keinon: rahaa voi ottaa suoraan yhteisestä rahapussista, joka oli hänen hallussaan. Juudas aloitti ehkä pienellä summalla, mutta summa ei ollutkaan ratkaiseva asia. Joka vähässä on väärä, on paljossakin väärä. Tämä on vakava muistutut meille jokaiselle omasta rahankäytöstämme.

Elämänsä viimeisellä ilta-aterialla Jeesus pudottaa opetuslastensa niskaan pommin ilmoittamalla, että yksi heistä tulee hänet kavaltamaan. Kuvittelepa, että oma isäsi ilmoittaisi jouluaterialla koko perheen kuullen, että yksi teistä lapsista aikoo tappaa hänet saadakseen perinnön nopeasti haltuunsa. Ymmärrämme, että tyrmistys on tuollaisessa tilanteessa sanoinkuvaamaton.

Opetuslapset kysyvät vuoron perään: "En kai se ole minä?", koska heidän joukossaan ei ole yhtään todennäköistä petturia. Kukaan ei epäile Juudasta, mikä osoittaa jotakin hänen käytöksestään ja olemuksestaan. Ei hän ollut mikään luihu mies, vaan ihan samanlainen kuin kaikki muutkin.

Jeesus antoi merkin: se joka äsken pisti kätensä vatiin samanaikaisesti hänen kanssaan, on kavaltaja. Muut eivät ehkä huomanneet, kuka sen teki, mutta Juudas tiesi Jeesuksen nyt tietävän. Silti hän kysyi viatonta teeskennellen: "Herra en kai minä ole se?" Jeesus vastasi arvoituksellisella sanonnalla: "Sinäpä sen sanoit." Sitten hän lisäsi: "Minkä teet, tee se pian."

Juudas läksi pimeään yöhön kesken aterian, ja tuli samana iltana pidättäjien etunenässä Getsemanen puutarhaan. Kavaltamisensa merkiksi hän oli valinnut tervehdyssuudelman. "Ystävä, mitä varten sinä tänne tulit?" vastasi Jeesus ex-opetuslapsensa tervehdykseen. Juudaksen ei olisi tarvinnut muuta kuin uskoa tuo yksi ainoa sana "ystäväni", niin hän olisi saanut uskonsa takaisin. Se sana oli nimittäin totta: Jeesus rakasti yhä kavaltajaansa.

Ilmeisesti Juudas oletti koko ajan, ettei Jeesusta tuomittaisi. Kun hän tajusi olleensa väärässä, tuli hän katumapäälle. Juudas koputteli ylipappien ovea samaan aikaan, kun Jeesus seisoi Pilatuksen tuomittavana. Ylipapeilla ei tietenkään ollut enää aikaa tälle miehelle; heillä oli tärkeämpääkin tekemistä. "Katso itse eteesi", he vain tokaisivat.

Juudas piti 30 hopearahaa käsissään vain 12 tuntia. Yhden yön verran. Ne varmaan polttivat hänen ihoaan ja omaatuntoaan. Juudas osasi katua, mutta hän ei osannut enää uskoa, toisin kuin Pietari-kieltäjä. Ja niin tämä mies kuoli oman käden kautta samana päivänä kuin rabbinsa.

Vielä kerran: sama teko voi olla sekä Jumalan tahdon rikkomista että osa hänen maailmansuunnitelmaansa. Tätä paradoksia meidän pienten ihmisten on vaikea ymmärtää. Jumala ei halua kenenkään tekevän syntiä, ja silti hän pystyy liittämään synnin omaan hyvään suunnitelmaansa. Itse asiassa hän on tehnyt tuon suunnitelman jo ennen aikojen alkua.


Edelliset