Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Lue maailman suurin kertomus (25.1.2015)

Kertomus ja sen sankari

Linkki LUKUOHJELMAAN

Ihanaa - meillä kristityillä on jotakin, mitä kenelläkään muulla ei tänä postmodernina kieli- ja roolipelien aikakautena ole: Suuri Kertomus, joka on mielettömän mielenkiintoinen ja kaiken lisäksi vielä tottakin alusta loppuun saakka. Eikä siinä kaikki, vaan jokaista sen lukijaa kutsutaan löytämään oma paikkansa ja tehtävänsä tuosta Kertomuksesta.

Suuri kertomus koostuu 66 kirjasta, jotka on onneksi koottu yksien ja samojen kansien väliin - siis Raamattuun. Tässä ei suinkaan ole kysymys mistään tylsästä sutrasta tai mantrasta, saati sitten raportista, vaan historiankirjoituksen, lakien, profetioiden, sananlaskujen, rakkausrunojen, itkuvirsien, ylistyslaulujen ja elämänkertojen kiehtovasta mosaiikista.

Suurella Kertomuksella on suuri sankarinsa: Jeesus Kristus. Vanha testamentti ennustaa hänen tulonsa ja Uusi kertoo, mitä tapahtui, kun hän lopulta oli tullut. Kertomuksen leikkauskohta on suuren Sankarin ristinkuolema ja hänen ylösnousemuksensa. Kaikki Raamatun kirjat muodostavat yhdessä ikään kuin Jeesuksen muotokuvan.

Sankarissamme on se lyömättömän hyvä puoli, ettei hän ole koskaan sanonut eikä tehnyt mitään, mitä hänen kannattajiensa pitäisi jäljestäpäin hävetä. Päinvastoin - mehän saamme olla iloisia ja ylpeitä Vapahtajastamme, sillä sen viisaampaa, oikeudenmukaisempaa ja rakkaudellisempaa sankaria ei maailmanhistoria ole tuntenut.

Suuren kertomuksen tunnuslause on otettu Johanneksen evankeliumista. Se kertoo meille pähkinänkuoressa tarinan juonen ja pääasian: kertomuksemme sankari ei ollutkaan pelkkä ihminen, vaan ihmiseksi tullut Jumala. Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme. Me saimme katsella hänen kirkkauttaan, kirkkautta, jonka Isä ainoalle Pojalle antaa. Hän oli täynnä armoa ja totuutta. (Joh.1:14.)

Lue Suuri Kertomus!

Oletko lukenut Raamatun läpi? Ovatko lapsesi sen lukeneet? Miten rohkaiset pyhäkoululaisiasi tai nuortenpiiriläisiäsi siihen projektiin? Ensi kertaa Raamattua läpi lukeva sotkeutuu usein lakien ja sukuluetteloiden viidakkoon ja lopettaa projektinsa kesken.

Muutama vuosi sitten päätimme tutustua Opkossa Suureen Kertomukseen. Tein silloin opiskelijoita varten raamatunlukuoppaan, jonka avulla he pystyivät lukemaan Suuren Kertomuksen aikajärjestyksessä, mutta hieman lyhennettynä versiona. Vaikeatajuiset luvut jätettiin tämän lukuohjelman ulkopuolelle ja keskityttiin vain historialliseen kertomukseen.

Lue siis - ja rohkaise nuoriasikin lukemaan - tänä vuonna läpi maailman Suurin Kertomus. Printtaa linkin alla oleva lukuohje ja säilytä sitä Raamattusi välissä kuin suurta aarretta. Jos luet päivittäin pari lukua (lyhimpiä kolmekin), pääset kertomuksen läpi runsaassa vuodessa. Kysy joka kerran itseltäsi, miten päivän teksti liittyy Jumalan suureen pelastussuunnitelmaan, ja mitä se sanoo sinulle Jeesuksesta. Parasta olisi, jos kirjoittaisit aina muutaman havainnon lukemastasi päiväkirjaan tai tietokoneelle.

Voin vakuuttaa sinulle - Raamatun parikymmentä kertaa läpi lukeneena - että olet astumassa sisälle suureen seikkailuun, joka vaikuttaa elämääsi enemmän kuin ikinä voisit arvata. Siispä menox vaan!


Edelliset